Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu
Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest bardzo poważną chorobą, które znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie. Chorzy muszą wyjątkowo uważać na to, co jedzą. Niestety nie chodzi wyłącznie o unikanie pieczywa i wyrobów mącznych. Gluten jest powszechnie dodawany do wielu różnych produktów, których nie kojarzymy z mąką i ziarnami zbóż, np. do pasztetu. Na szczęście w sklepach coraz częściej można spotkać specjalne działy z żywnością bezglutenową.
Celiakia polega na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gdy chory spożyje któryś z tych produktów, jego układ immunologiczny reaguje obronnie i pojawia się szereg różnych objawów.
Badania naukowe udowodniły, że bezpodstawna eliminacja glutenu z diety powoduje problemy ze zdrowiem, np. sprzyja występowaniu cukrzycy. Dlatego też przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy się upewnić, czy aby na pewno są ku temu powody.
Oto kilka objawów nietolerancji glutenu:
Nietolerancja glutenu a trawienie
Po spożyciu produktów zawierających gluten mogą pojawić się problemy trawienne, gazy, wzdęcia i biegunka. W przypadku dzieci często spotykane są zaparcia.
Nietolerancja glutenu a nastrój
Problemy gastryczne często powodują też zaburzenia nastroju, depresję i lęki.
Nietolerancja glutenu a ból stawów
Bolące stawy są często objawem nietolerancji glutenu. Jest to spowodowane stanem zapalnym w obrębie organizmu. Obrzęk i bolesność stawów, szczególnie palców i kolan, może wskazywać na nadwrażliwość na gluten.
Nietolerancja glutenu a skóra
Długotrwała ekspozycja na gluten może doprowadzić do uszkodzenia jelit i utrudnionego wchłaniania różnych witamin i składników odżywczych. Na skórze mogą się wówczas pojawić krostki grudki, przypominające gęsią skórkę – występuje głównie na ramionach. Może też być odczuwalny świąd skóry.
Nietolerancja glutenu a osłabienie
Uczucie zmęczenia lub senności po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten jest powszechne u osób nietolerujących tego białka. Odwrotnie na gluten reagują osoby, które nie mają celiakii. Oni dla odmiany czują zastrzyk energii.
Nietolerancja glutenu a choroby autoimmunologiczne
Celiakia może wiążać się z innymi chorobami, takimi jak: zapalenie tarczycy, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń, łuszczyca, twardzina lub stwardnienie rozsiane.
Nietolerancja glutenu a cykl owulacyjny
Nietolerancja glutenu może powodować zaburzenia hormonalne. U kobiet czasem diagnozuje się zespół policystycznych jajników lub problemy z płodnością.
Jeżeli zauważysz u siebie któryś z tych objawów, musisz wykonać szczegółowe badania, które rozwieją twoje wątpliwości. Bagatelizowanie problemu i dalsze spożywanie żywności zawierającej gluten może spowodować poważne problemy ze zdrowiem.